Blogia
amelie

vilaweb, un repte globalitzador en català

Des del 1995 Infopista significava el primer experiment de cercador i directori de recursos del nostre país. Era un dels primers directoris del món, i el primer en català. Entrava en el món d'Internet per ordenar-lo, posava concert en una xarxa globalitzadora que abastava molt, però aprofundia sense criteri. Pretenia com a primer objectiu que els navegants cerquessin els recursos més interessants i trobessin allò que es proposaven. I el repte gran era que tot això fos en català.
El maig del 1996, la Infopista havia desaparegut per donar pas a VilaWeb. Un món molt més proper, que semblava dir-se la web del poble: per a conduir el poble per l’interior d’Internet. I es feren els primers xats, els fòrums i es configurava una portada que donava prestigi a la pàgina. A partir d’aquests moments, la importància com a directori va créixer espectacularment i en cosa de dos anys aconseguiria arribar a 4000 usuaris al dia. El creixement imparable es va consolidar quan es va traslladar VilaWeb a edicions locals. Amb més de 90 edicions locals, s’havia ocupat al cap de dos anys tot el mapa lingüístic català. Però per no perdre la gènesis inicial, per no perdre la identitat pròpia que la caracteritzava al principi –com que les noves edicions eclipsaven el directori originari-, VilaWeb va crear Nosaltres.com el 1998. Un altre pas endavant va ser l’acord estratègic amb l’empresa editora del diari El Punt que servia a VilaWeb per conduir-lo cap a un nou concepte empresarial que el farien competent amb els grans directoris d’arreu del planeta.
Un nou model periodístic s’està aplicant a VilaWeb. Significa l’eix central d’Internet al nostre país, un directori on els internautes tenen una participació constant. La Vanguardia anunciava en el III Congrés de Periodistes Catalans: “Els apòstols d’Internet prenen el congrés de periodistes”, per referir-se al treball de Vilaweb i la seva influència en el periodisme contemporani. La societat de la informació no pot deixar-se vèncer per una sobreinformació, per una saturació de dades... Hi ha d’haver un guia procurador del bé de la xarxa, un apòstol que dirigeixi les operacions dels internautes i que ajudi a fer créixer la pluralitat, les iniciatives, les opinions dels Països Catalans en el context d’un món globalitzat.Per entendre millor Vilaweb, clica a la seva pàgina

0 comentarios